Maak een social media marketingplan. Zes tips.

Social media is een onmisbaar marketinginstrument geworden. Er is een goede kans dat je bedrijf, instelling of vereniging kan profiteren van de dagelijkse impact van social media. Bij het in de markt zetten van je product of dienst via social media is een social media marketingplan natuurlijk essentieel.

 

Wat zijn essentiële onderdelen van zo’n social media marketingplan?

  • Een social audit, zodat je de actuele status van je accounts scherp hebt
  • Meetbare social media marketing bedrijfsdoelen
  • Een strategie om je bedrijfsdoelen daadwerkelijk te verwezenlijken.

Het is raadzaam om je social media marketingplan zo specifiek mogelijk in te vullen. Zorg er wel voor dat je het plan zo eenvoudig en helder mogelijk invult. Maak je social media marketingplan aan de hand van de volgende stappen:

 

Wat zijn je bedrijfsdoelstellingen

Maak voor jezelf je doelstellingen helder. Zonder doelstellingen is het onmogelijk om gewenste resultaten te behalen en het effect van je investeringen te meten. Het is uiteraard een must om je doelstellingen in de pas te laten lopen met je marketingstrategie. Op die manier zorg je ervoor dat je social media-activiteiten een bijdrage leveren aan het behalen van je bedrijfsdoelstellingen. Maak je social media marketingplan smart.

 

Grondige social media audit

Voordat je met je social media marketingplan aan de slag gaat, is het raadzaam om eerst een grondige social audit uit te (laten) voeren. Op die manier krijg je een actueel inzicht in je social presence en heb je een beeld van je sterktes en zwaktes. Tevens krijg je inzicht in je social accounts, of deze passen bij je business en wat je kunt doen om meer rendement uit je social media-activiteiten te halen.

 

Verbeter je social presence

Als je business nog niet vertegenwoordigd is op social media, is het tijd om hiermee aan de slag te gaan. Indien je al een aantal passende social accounts hebt, ga dan aan de slag met de aanbevelingen uit de social audit. Wees ervan bewust dat ieder afzonderlijk social account een bijdrage kan leveren aan het bewerkstelligen van je bedrijfsdoelen. Zorg er tevens voor dat je website seo-proof is.

 

Kijk (af) bij de concurrentie

Doe inspiratie op bij je concurrenten en social media-experts. Let op wat zij delen, hoe ze hun producten en diensten promoten en hoe ze communiceren met hun (potentiële) klanten. Geef, met behulp van je observaties, je eigen draai hieraan voor je eigen business. Je kunt ook advies vragen aan social media-experts om je te helpen met je social media marketingplan. Met een analyse van je strategie, nieuwe inzichten en advies kun je je marketingplan een upgrade geven.

 

Maak een content-plan

Voor een effectief social media marketingplan is een content-plan cruciaal. Met dit plan en bijbehorende kalender worden een paar dingen helder:

1.    Het type content wat bij jouw business past.

2.    Wanneer je berichten moet plaatsen en hoe vaak.

3.    Relevante content maken en daarbij passende promotie.

 

Voor de realisatie van je tijdlijn met creatieve en effectieve content is het raadzaam om je berichten tijdig in te plannen in je content-kalender, in plaats van direct berichten te plaatsen. Deze werkwijze zorgt ervoor dat je genoeg tijd hebt om te werken aan passende content van het juiste formaat en de juiste ‘tone of voice’. Soms pakt spontaniteit goed uit maar het is beter om een duidelijk plan te hebben voor creatieve content op basis waarvan je aan de verwachtingen van je volgers kunt voldoen.

 

Continue evaluatie

Een social media marketingplan is nooit af. Monitor continue je marketingactiviteiten en de resultaten daarvan. Houd regelmatig de retweets, likes, deelacties en bezoekersaantallen van je website(s) in de gaten. Op die manier kun je snel schakelen als er aanleiding is om zaken te verbeteren en je marketingplan erop aanpassen. Een continue evaluatie zorgt er ook voor dat je niet je tijd verspilt met lange epistels volschrijven met strategieën. De proof of the pudding is in the eating…

 

Conclusie

Een social media marketingplan is geen toverstokje waarmee je structureel meer klanten trekt. Voor het duurzaam vergroten van je klantenkring en het verhogen van je omzet is het van belang om meerdere strategieën tegelijk los te laten op je business. Met een social media marketingplan, een contentmarketing-plan, een SEO-proof website, conversie-optimalisatie, je eigen niche vinden en emailmarketing heb je een goede social gereedschapskist waar je business de vruchten van kan plukken. 

 

Hulp of advies nodig? Neem contact met ons op. We helpen u graag verder.

0 Berichten

E-mail marketing in 2017. Vijf trends.

Email marketing is effectief. Zeker in een tijd waarin het lezen van email op je smartphone de belangrijkste activiteit is. Het is dus van belang om dit marketing-kanaal optimaal te benutten. Wat zijn de trends voor het nieuwe jaar? Vijf korte ‘takeaways’.

 

Trend 1: Personalisatie

Het personaliseren van je e-mails gaat verder dan de juiste aanhef of het gebruik van namen. Maak gebruik van data die je tot je beschikking hebt. Hoeveel mannen of vrouwen, meest verkochte artikelen, momenten van aankoop, functie van de ontvanger (bij B2B). Ook het verschil tussen Android of Iphone en verschillen tussen e-mailproviders als Gmail, Outlook etc. is van belang.

 

Trend 2: Smartphone-proof

Het is een inkoppertje maar een smartphone heeft een kleiner scherm dan je laptop of desktop-scherm. Gebruik lettergrootte 13 en voeg niet teveel foto’s toe. Let er ook op dat de verwijzingen naar je website of andere interessante links niet te dicht bij elkaar staan. Je lezerspubliek moet die links met hun wijsvinger aanklikken, begrijp je?

 

Trend 3: Interactieve content

De kunst is om op te vallen tussen de andere e-mails die je publiek dagelijks ontvangt. Het gebruik van korte videoclips of GIFS kunnen de bezoekersaantallen op je website doen verhogen. Probeer het eens uit.

 

Trend 4: Houd het kort (maar niet te kort)

Je doelgroep ontvangt dagelijks ontelbare e-mails die allemaal gelezen moeten worden. Houd daar rekening mee en maak je verhaal dus niet te lang. Maak een overtuigende en duidelijke ‘call to action’. Dit betekent tevens dat de tekst in de onderwerp-regel nog belangrijker wordt dan nu al het geval is.

 

Trend 5: Gebruik van klantreviews, blogs e.d.

Er bestaat geen betere reclame dan positieve ervaringen van andere klanten over je product of dienst. Maak hiervan gebruik en verwijs ernaar in uw e-mails.

 

 

Heeft u te weinig tijd om serieus met Email marketing aan de slag te gaan? Neem contact met ons op. We helpen u graag verder. 

Analyseer je concurrent. Drie tips.

Wat doet de concurrent? Altijd interessant om te weten en natuurlijk geldt dat ook voor hetgeen je concurrent of concullega’s op social media uitspoken. Dat betekent niet dat je andermans strategie blindelings overneemt maar dat je goed kijkt naar wat werkt en wat niet en dat je leert van andermans fouten. Het monitoren van je concurrent(en) kan je verder helpen.

 

In de eerste plaats bespaar je tijd en geld door niet dezelfde, onsuccesvolle, aanpak te kiezen als wat de concurrent deed. Je kunt je klanten iets aanbieden wat de concurrent nalaat om te doen. Tenslotte kun je je eigen social media marketingcampagnes verbeteren door met een schuin oog te kijken naar je concurrent. Bekijk daarom eens deze drie tools en ga er eens mee ‘rommelen’.  In sneltreinvaart worden achtereenvolgens Serpstat,

 

Serpstat

Serpstat is een multifunctionele tool. Je kunt onderzoek doen naar welke zoekwoorden je concurrent gebruikt maar er zijn veel andere functies die je kunt gebruiken. Tevens kun je naar bepaalde content zoeken waar je, bijvoorbeeld als journalist, je voordeel mee kunt doen. Minpuntje is (nog) dat er geen Nederlandse database beschikbaar is. Dat kan nog veranderen want Serpstat timmert aan de weg!

 

Twitter-sentiment

Op Twitter kun je onderzoek doen naar negatief sentiment rondom een bepaald onderwerp (lees: je concurrent…). Het is een kwestie van de smiley :( toevoegen achter de naam van je concurrent en Twitter doet de rest. Uiteraard loont het om je eigen naam ook eens te gebruiken… Je kunt ook de tool Cyfe gebruiken maar deze is niet geheel kosteloos.

 

BuzzSumo

 

Met de Facebook Analyzer-functie van BuzzSumo heb je een efficiënte tool te pakken om een concurrentie-analyse op Facebook uit te voeren. Zoek naar de gebruikersnaam van je concurrenten op Facebook en je krijgt een overzicht van interacties, likes, deelacties etc.  Er zijn nog een flink aantal andere tools die je in staat stellen om te ‘spelen’ met data. Ook deze tool is niet gratis. 

 

Probeer de tools gewoon eens een keer in een verloren uurtje. Spelenderwijs kun je er je voordeel mee doen. Neem, bij vragen en/of opmerkingen, gerust contact met ons op!

0 Berichten

Meet je conversie. Vijf tips.

Meten is weten. Een dooddoener maar daarom niet minder waar. Zeker als het gaat om je activiteiten op social media is het goed om te weten of al je acties enig effect sorteren. Krijg je genoeg retweets op Twitter, reacties en deelacties op Facebook en ‘likes’ op Instagram? Met deze vijf tips krijg je snel inzicht in de resultaten van al je online-activiteiten.

 

Google Analytics

Je kunt jezelf helemaal verliezen in de ‘facts and figures’ van Google Analytics. Niet doen want dat is zonde van de tijd. Scroll naar het rapportage-menu aan de linkerkant, klik op de tab ‘Gedrag’, vervolgens op ‘Site-content’ en dan op ‘Alle pagina’s’. Je krijgt dan een totaaloverzicht te zien dat in één oogopslag een beeld geeft van de bezoekersaantallen op al je pagina’s.

 

E-mail open rates

Als je veel tijd besteedt aan Emailmarketing is het jammer als je mails door (te) weinig mensen wordt geopend. Met bijvoorbeeld een tool als MailChimp krijg je inzicht in relevante data. Wanneer je een nieuwsbrief hebt verstuurd wil je natuurlijk weten of al je lezers deze ook hebben ontvangen. Daarnaast wil je bijvoorbeeld weten hoeveel mensen jouw nieuwsbrief werkelijk hebben geopend en hoeveel personen er op welke links klikken in je nieuwsbrief.

 

Facebook statistieken

Ongeacht hoeveel mensen je pagina leuk vinden gaat het er vooral om hoeveel betrokkenheid je berichten genereren. Focus, als je het tabblad Statistieken openklikt, op ‘Betrokkenheid bij bericht’. Daar krijg je inzicht in hoeveel likes of deelacties je berichten opleveren.

 

Google Tag Manager

Hoe ‘scoort’ je landingspagina? Gebruik Google Tag Manager voor de antwoorden! Een gratis tool dat je vrij gemakkelijk inzicht geeft in het aantal bezoekers. Focus in het overzicht op ‘Results’ en ‘Link clicks’.

 

Social Media-knoppen

Als je gebruik maakt van deelknoppen bij je blogs kun je makkelijk nagaan welke blog het meeste in de smaak is gevallen bij je lezerspubliek. Een simpele blik op de ‘deel-statistieken’ per blog leert je welke blogs het meest populair zijn.

 

 

Met deze vijf – gratis – sociale meetinstrumenten kun je wekelijks checken wat de effecten zijn van al je marketingactiviteiten en natuurlijk direct je maatregelen nemen als de resultaten tegenvallen. Als je duizelig wordt van deze tips, meer informatie of concrete hulp wil bij het ‘lezen’ van je statistieken met bovenstaande tools, neem dan contact met ons op! 

Instagram Stories voor bedrijven. Vijf tips.

Wie denkt dat alleen tieners iets kunnen met Instagram Stories heeft het mis. Er zijn genoeg mogelijkheden om dit sociale medium in te zetten voor zakelijke activiteiten, evenementen, verenigingswerk, musea, etc. etc. We hebben een vijftal tips voor je op een rijtje gezet.

 

1.Een kijkje in de ‘keuken’

Gun je (potentiële) klanten een kijkje in het dagelijks leven van je winkel, productie of tentoonstelling. Met een videoclip kun je op een unieke manier je dagelijkse activiteiten laten zien aan je publiek.  Voor een restaurant kan een videoclip waarin letterlijk in de keuken wordt gekeken, voor nieuwsgierige (nieuwe!) klanten zorgen die je menukaart een keer willen uitproberen. Een informeel filmpje kan omzetverhogend werken, zonder dat het spectaculair hoeft te zijn.

Omdat je gemakkelijk filmpjes kunt maken met Instagram Stories moet je niet teveel gaan plannen. Een gewoon, spontaan en korte videoclip kan zeer effectief zijn bij het promoten van je zakelijke activiteiten, in welke vorm dan ook.

 

2. Blog in hapklare brokken

Instagram Stories biedt je een nieuwe manier om informatie te delen met je publiek. Je kunt er namelijk voor kiezen om je blog in kleine visuele stukken te knippen. Je lezers (op Instagram) hebben dan in één oogopslag letterlijk en figuurlijk een beeld bij de informatie die je wilt delen. Ideaal als je blogt over onderwerpen als recepten en wooninrichting maar ook voor andere onderwerpen is het het proberen waard.

 

3. Promoot je Facebook Live acties met Instagram Stories

Je kunt je Facebook Live-uitzending promoten via Instagram Stories. Door middel van een aantrekkelijke afbeelding met een preview van wat staat te gebeuren, heb je een goede kans dat meer mensen je Facebook Live-uitzendingen gaan bekijken.

 

4. Maak een actie-video van je product

Niets is krachtiger dan een actievideo van het product (of dienst) dat je wilt verkopen. Of laat zien wat je kunt doen of maken met het betreffende product, bijvoorbeeld een blender, haarcreatie-producten of wat dan ook. Een creatieve videoclip is effectiever dan schreeuwerige reclame op je website. En natuurlijk kun je vervolgens exclusieve aanbiedingen met korting koppelen aan deze video's. 

 

5. Vier je successen

Profileer jezelf met speciale activiteiten en hoogtepunten van je bedrijf. Maak een verhaal waarbij je klanten en medewerkers interviewt over hun speciale band met jouw bedrijf. Daarmee blijf je niet alleen ‘in the picture’ bij je klantenkring maar maak je je business ook nog eens persoonlijk(er). Zorg er wel voor dat, bij alles wat je doet, het voor iedereen duidelijk is dat de boodschap van jouw bedrijf afkomstig is. Let dus op logo’s, bedrijfskleuren etc.

  

 

Vragen, opmerkingen of concrete hulp nodig bij de opstart? Neem gerust contact met ons op! 

0 Berichten